In welk hokje past PlayActive?

Regelmatig wordt gevraagd in welk hokje PlayActive past en dit heeft mij aan het denken gezet. We zijn geen fitnessclub, geen sportvereniging, geen buurtcentrum. We doen niet enkel aan basketbal, volleybal of voetbal. Wij doen ook aan trefbal, apenkooien, slingertikkertje, Kin-ball en ringstokhockey en dit is nog maar een kleine greep uit de activiteiten die wij doen.

Het is moeilijk PlayActive in een hokje te plaatsen, toch leven we in een wereld waar categoriseren belangrijk is. Op deze manier weten mensen wat je aanbied en word je beter gevonden. Ook zorgt het voor vertrouwen. Het onbekende zorgt voor een drempel die niet ieder durft over te stappen. Om deze drempel te verlagen kan het mogelijk helpen PlayActive in een hokje te plaatsen.

Bij PlayActive doen we verschillende sporten en spellen. Vaak met regels en afspraken die wij zelf bedenken, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau met plezier kan deelnemen. We spelen sporten en spellen die wij kennen uit onze kindertijd, echter spelen wij ook nieuwe spellen die in onze kindertijd nog niet bestonden. Daarnaast bedenken we ook zelf nieuwe activiteiten. Samengevat kunnen wij zeggen dat de kern van de activiteiten is: Plezier in bewegen.

Nadenkend over de categorie van de sporten en spellen die wij doen, dacht ik terug aan een term die ik ken uit mijn jeugd, waarin ik veel gesnowboard heb: Funsport. Dit is een term die ik nu niet vaak meer hoor (dit ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik me niet meer in de snowboard scene bevind), dus ik heb de betekenis even opgezocht:

Wipikedia schrijft:

“Onder funsport wordt een verzameling van sporten verstaan die ontstaan zijn voor de lol.

Bij de funsport staat het beleven voorop en niet de competitie en het streven om de beste te zijn. Voorbeelden van funsports die bekend zijn bij het grotere publiek, zijn surfen, mountainbiken en snowboarden. Vaak ontstaat er dan binnen een discipline een competieverband: een voorbeeld is snowboarden dat nu zelfs een olympische sport is. Minder bekende funsporten zijn bijvoorbeeld: dogfrisbee, skimboarden of downhill mountainbiken.

Funsport wordt vaak verward met extreme sporten. Extreme sporten kunnen gezien worden als een subcategorie binnen de funsport. In deze tak gaat het vaak om het gevaar dat de extreemsporter loopt en de kick die hij of zij ervan krijgt.”

Met name de eerste twee zinnen in deze beschrijving spreken mij aan:

“Onder funsport wordt een verzameling van sporten verstaan die ontstaan zijn voor de lol. Bij de funsport staat het beleven voorop en niet de competitie en het streven om de beste te zijn.”

Deze beschrijving omvat precies wat wij doen bij PlayActive, maar er is een verschil. Alle activiteiten die vallen onder funsport zijn gestart zonder dat competitie hier deel van uitmaakte. Nu kennen wij deze activiteiten ook als competitief, sommige funsports zijn zelfs onderdeel van de olympische sporten, maar zo zijn ze niet gestart.

Bij een groot deel van de basis van onze activiteiten maakt competitie een deel uit. Voorbeeld: trefbal spelen wij voor de lol, beleven staat voorop, we streven niet de beste te zijn, máár we willen wel winnen. Trefbal zonder competitie is geen trefbal.

Oldschoolgym is een andere term die ik ben tegengekomen. De betekenis kan ieder zich voorstellen en dekt een deel van de activiteiten die wij doen. Echter, zoals ik eerder al beschreef, doen wij ook nieuwe sporten en spellen, waardoor deze term niet geheel passend is.

Spelen is een andere term die ik eerder heb gebruikt om te beschrijven wat wij doen bij PlayActive (in een eerder blog heb ik de betekenis van de term spelen beschreven). In de praktijk merk ik dat spelen niet specifiek genoeg is. Iedereen weet wat spelen is, maar iedereen vult dit op zijn of haar eigen manier in, waardoor dit kan zorgen voor een beeld dat niet klopt met hetgeen wij doen bij PlayActive. Wanneer spelen een hokje is, zal PlayActive binnen dit hokje vallen, maar enkel dit hokje is niet voldoende om PlayActive volledig te beschrijven.

PlayActive in een bestaand hokje plaatsen is een uitdaging, misschien wel een uitdaging die ik bij nader inzien toch niet aan wil gaan. De uitdaging om voor PlayActive een eigen hokje te maken spreekt mij veel meer aan. Laten we dit hokje 'PlayActive' noemen, we spelen immers actief! Laten we samen iedereen uitdagen de drempel van het onbekende over te stappen om zelf te komen ervaren wat de betekenis van PlayActive is en dit in eigen woorden te beschrijven.

Wat is volgens jou de betekenis van het hokje 'PlayActive'? Laat het ons weten in de comments.

Wij doen aan apenkooien, bunkertrefbal, Kin-ball, paaltjesvoetbal, ringstokhockey. En jij?


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
Bedankt voor je interesse.

@2016 by PlayActive