Spelen in de sneeuw voor mensen met een verstandelijke beperking

Interview met Aletta Smit, vicevoorzitter van Stichting Onbeperkt Doen

Op 9 april is het weer tijd voor de Sneeuwdag: een dag skiën, sleeën en zit-skiën voor mensen met een verstandelijke beperking bij Snowplanet in Velsen -Zuid. Deze speciale dag wordt georganiseerd door het bestuur van Stichting Onbeperkt Doen uit Haarlem. Het bestuur van de stichting bestaat uit 5 leden, die allen vrijwillig werken binnen de stichting, alsook de Sneeuwdag geheel in vrije tijd organiseren. PlayActive heeft hen gevraagd wat hen drijft om zich zo actief en enthousiast in te zetten voor deze speciale dag.

Het eerste bestuurslid die wij een aantal vragen hebben gesteld is de 32 jarige Aletta Smit uit Haarlem. Aletta is de vicevoorzitter van de Stichting, en werkt daarnaast als bewegingsagoog bij de Hartekamp Groep. Aletta is een trotse moeder van haar zoontje Bram en is zwanger van haar tweede kindje. Dit klinkt als een druk leven, toch weet Aletta tijd vrij te maken om zich in te zetten voor de Stichting en de Sneeuwdag.

Ben je benieuwd naar Aletta en wat haar redenen zijn om dit te doen? Lees dan snel verder.

Aletta, kan jij kort beschrijven wie jij bent? Wat kenmerkt jou?

“Dat is altijd een lastige vraag. Ik ben op dit moment moeder van 1 kindje, een zoon, en ik ben zwanger van een tweede. Ik hou ervan om met vrienden een drankje te doen, te lunchen of te dansen, maar omdat ik ook mijn rust nodig heb en een kleine man heb ben ik tegenwoordig wat meer thuis te vinden, waar ik aan het tekenen, film kijken of klussen ben. Ik ben gek op, op vakantie gaan. Liefst backpacken door landen waar ik andere culturen tegen kom en ook nieuwe uitdagingen aan kan gaan, nieuwe sporten kan doen en me helemaal vrij kan voelen! Er staan nog een heleboel landen op mijn lijstje om te ontdekken.”

Wat voor werk doe je en wat vind je hier leuk aan?

“Ik ben Bewegingsagoog. Ik sport met verstandelijk beperkten om door middel van bewegen een doel te behalen. De cliënten maken het werk heel leuk. De band die je met hen opbouwt, de kleine stapjes die ze maken en het enthousiasme dat ze kunnen uitstralen.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Sneeuwdag en wanneer was dat?

“Dat was via Mandy en Jaimy tijdens de voorbereidingen van de eerste Sneeuwdag in 2013.”

Kan jij jouw eerste ervaring van de Sneeuwdag beschrijven?

“Ik was op de eerste Sneeuwdag foto's aan het maken waardoor ik van bijna alle deelnemers hun emoties heb kunnen zien en dat was echt heel leuk. Er waren zo veel mensen verbaasd dat ze dit konden. De deelnemers vonden het geweldig en van de kinderen soms hun ouders nog meer. Heel leuk!”

Waarom heb je gekozen te helpen bij de organisatie van de Sneeuwdag?

“Omdat ik organiseren heel leuk vind en dat al een groot deel van mijn leven doe. Daarnaast werk ik met verstandelijk beperkten en heeft het ook van die kant dus een extraatje. Mensen met een beperking kunnen soms extra genieten van dingen. Dat maakt het organiseren van zoiets extra leuk en zou ik het niet gemist willen hebben.”

Welke taken heb jij bij de organisatie en wat vind je daar leuk aan?

“Ik heb de inschrijvingen van de vrijwilligers op me genomen, ook doe ik samen met Mandy en Sonja de pers en daarnaast sta ik op de dag zelf bij de inschrijftafel om hopelijk alles in goede banen te leiden. “

Je bent ook lid van het bestuur van de stichting. Kan je hier iets meer over vertellen?

“De stichting is nog geen jaar geleden opgestart. Het is allemaal in een razend tempo gegaan en er moest en moet nog steeds een heleboel voor gedaan worden. Het kost veel energie om het goed op te zetten en het is allemaal nieuw. Dat is leuk en interessant, maar om dat naast je baan te doen vind ik wel lastig. We hebben de taken van de bestuursleden verdeeld en ik ben de vice-voorzitter van Stichting Onbeperkt Doen. Ik denk dat de stichting echt een leuke stichting is waar we veel kanten mee op kunnen. De ideeën zijn groot, we moeten ze een goede plaats geven.”

Wat is jouw persoonlijke doel binnen jouw taken bij de stichting/Sneeuwdag?

“Bij de Sneeuwdag wil ik de dag vanuit een andere plaats, taak, tot een goed einde brengen. Door te veranderen van taak kun je jezelf goed oriënteren, inlezen en andere kanten van jezelf naar boven brengen of ontdekken. “

Ski of snowboard jij zelf ook, wanneer ben je begonnen en wat vindt jij zo leuk hieraan?

“Ik ben toen ik jong was begonnen met skiën. Dat heb ik een paar keer een week gedaan. Ik kon het op zich wel goed, alleen moest ik elk jaar ontzettend inkomen. Ik ben een schaatser en dan is je techniek dat je heel diep achterop moet zitten. Bij skiën is dat om controle te houden over je ski's niet heel erg slim, je moet meer voorop leunen. Toen ik met vrienden op wintersportvakantie ging iets van 10 jaar geleden, heb ik een paar snowboard lessen genomen en sindsdien ga ik bijna elk jaar boarden, al is het maar een weekendje.”

Heb jij ooit zelf gedacht dat jij niet zou kunnen skiën of snowboarden of dat wintersport voor jou niet mogelijk is?

“Nee nooit. Ik heb veel voorbeelden om me heen gezien waarbij mensen met een beperking toch aan het skiën en boarden waren. Ik zou, als ik iets had en graag zou willen boarden, ook een weg vinden om het te kunnen doen.”

De Sneeuwdag komt er weer aan. Wat vind jij op de dag zelf het leukst? Waar kijk jij naar uit?

“De enthousiaste deelnemers!”

Als jou gevraagd wordt om onbeperkt te dromen, wat is dan jouw grootste droom?

“Een leuk gezin, leuke baan met uitdagingen, een leuk huis en genoeg energie om met vrienden uit te gaan, dingen te organiseren, op vakantie te gaan en alle andere dingen te doen die ik graag zou willen doen.”

Zijn er nog dingen die jij graag wil vertellen aan de lezers van dit blog.

“Geniet van wat je kan en doe wat je wilt doen! Denk je dat je iets niet kunt? Vind een weg zodat het wel lukt! (Ook een goede tip voor mezelf trouwens)”

Dat zijn mooie slotwoorden van Aletta, waar we ons vanuit PlayActive graag bij aansluiten. We wensen Aletta veel succes met haar zwangerschap, we zijn heel benieuwd naar haar nieuwe wondertje, maar we moeten nog even wachten, 17 september is Aletta uitgerekend. Wil jij Aletta jouw waardering laten weten, laat een berichtje voor haar achter in de comments. Ook is het mogelijk om tijdens een Sneeuwdag een bedankje mee te nemen, om haar te feliciteren met haar zwangerschap.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
Bedankt voor je interesse.

@2016 by PlayActive