Spelen ook voor volwassenen? Absoluut!

Spelen is voor kinderen, is de algemene opvatting. John Cohn vertelt hierover in zijn TED-talk. Wanneer we ouder worden vergeten we te spelen, we verbannen spelen uit ons leven. We hebben een druk leven en leven het doelgericht. Spelen heeft geen doel, waardoor dit vaak minder tot niet meer in het leven van een volwassene past.

Voor John Cohn heeft spelen een belangrijke rol gehad in zijn leven. Nadat zijn zoon is overleden op jonge leeftijd heeft spelen John geholpen verder te kunnen met zijn leven. John zegt ‘ How harder life gets, how harder we have to play’.

Bij spelen worden endorfines, endocannabinoïden (lichaamseigen stoffen die lijken op cannabis) en dopamine aangemaakt die zorgen voor positieve emoties: je voelt je goed. Ook zorgen deze stofjes ervoor dat je wil blijven spelen.

Voor volwassenen is spelen ontspannend. Het helpt een volwassene om beter om te kunnen gaan met stress. Door te spelen kan jij je als volwassene beter aanpassen aan situaties die anders gaan dan verwacht.

Spelen stimuleert de creativiteit. Wanneer je speelt maakt jij je niet druk om de uitkomst, maar ben je onderzoekend, je denkt out of de box en kan met creatieve oplossingen komen die jij zonder spelen niet of niet zo snel bedacht had.

Wat betekent spelen voor jou? Vind jij dat volwassenen ook mogen of juist meer zouden moeten spelen? Laat het ons weten in de comments!

De bronnen die ik geraadpleegd heb zijn:

  • Stuart Brown, M.D. & Vaughan, C. (2010) Play. How it Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul. New York: the Penguin Group.

  • Documentaire NPO: http://www.npo.nl/de-kennis-van-nu/28-01-2015/VPWON_1236017

  • TED-talk: https://www.youtube.com/watch?v=I-NT1-BdOvI


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
Bedankt voor je interesse.

@2016 by PlayActive